<< Blogs


Daybyme Fashion Shoes Food Tattoo
Najnovšie
Osviež sa letným drinkom
Aj tebe sa už roztápa mozog z toho tepla? Schlaď sa výbornými drinkami, ktoré si jednoducho pripravíš doma v pohodlí domova s klímou. Okrem toho sa vý...
Najlepšie festivalové outfity
Pridali sme výzvu, aby si sa s nami podelil o tvoj najlepší festivalový outfit. Preto sme teraz vybrali tie najlepšie z najlepších, ktoré poslúžia ako...
Tipy na zaujímavé výlety v Európe #3
Už ďalší diel z priečinku cestovania sa bude venovať zaujímavým výletom v Európe. Tento krát si vezmeme destinácie s morom, avšak to nie je to jediné...
Zdravé obedové menu pre celú rodinu #5
Priprav si ľahký letný obed, ktorý ťa nie len zasýti, ale je aj zdravý. Neutrpí preto ani tvoja letná postava a stále sa budeš zmestiť do obľúbených š...
Najkrajšie pláže, ktoré musíš navštíviť
Výber správnej pláže môže dovolenku povýšiť na úplne inú úroveň. Preto sme za teba pripravili niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať. Nezabudni s...

Najlepšie vianočné recepty aj v zdravšej podobe

18.12.2021
Daybyme Food

Zozbierali sme pre vás tie najlepšie vianočné recepty z nášho Daybyme. Nechajte sa inšpirovať sladkými receptami, s ktorými si vychutnáte práve sviatky.

Sviatky pokoja a radosti sa už nezadržateľne blížia. Väčšina z nás ešte na poslednú chvíľu zháňa vianočné darčeky a tí odvážnejší si vzali na starosť pečenie sladkého. Priznajme sa, kto už “ochutnal” sladké pred štedrým dňom napriek tomu, že to mal zakázané? Navyše ak ste skúšali jeden z perníkových a medovníkových receptov, o ktorých sme písali naposledy, tak vám určite už nič napečené neostalo.

Či už ste napiekli sladké na Vianoce, ale všetko sa zjedlo alebo sa ešte chystáte, inšpirujte sa receptami od našich užívateľov z #dnesjem. Okrem toho, že sa pri tom zaručene zabavíte a navodíte si tú pravú vianočnú atmosféru, tak sú niektoré z nich aj v zdravšej podobe. K pečeniu vám odporúčame pustiť si vianočné hity alebo rozprávku.

Nezabudnite svoj výtvor potom pridať k nám do aplikácie Daybyme a my tie najlepšie prezdielame na našich sociálnych sieťach alebo rovno v ďalšom blogu!

1. Osvedčený recept na linecké koláčiky

Angelika sa vraj konečne dostala k vianočnému pečeniu a siahla po osvedčenom recepte na linecké koláčiky. História tejto obľúbenej sviatočnej pochúťky siaha až do 17. storočia. Pôvod má u našich rakúskych susedoch v mestečku Linz. Vyskúšajte tento recept, ktorý k nám pridala Angelika.

Potrebujeme: 300g hladkej špaldovej múky, 200g masla izbovej teploty, 100g práškového xylitol, 1 balíček vanilkového cukru, 2 žĺtky.

Postup: Z uvedených surovín vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Cesto vyvaľkáme na cca 3 mm hrubé, povykrajujeme a dáme na plech, ktorý je vystlaný pečúcim papierom. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 10 minút. Na záver ich potrieme džemom a pocukrujeme.

Linecké koláčiky od Angeliky.

2. Krehké rožky plné orechov

Ďalšia typická vianočná pochúťka sú krehké rožky s orechmi. Frommykitchendotcom odkazuje, že bez nich by hádam neboli ani Vianoce. Navyše sa vždy zjedia ako prvé, takže dvojitá dávka to istí.

Čo budeme potrebovať: 100 g nasekanej tmavej čokolády, 200 g masla, 2 ks žĺtkov, 200 g mletých orechov, 60 g práškového cukru, 280 g hladkej múky, čokoládu na máčanie, orechy na posypanie.

Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom . Pridáme žĺtky, mleté orechy, nasekanú čokoládu a múku. Rukami spracujeme cesto, ktoré prikryjeme fóliou a necháme asi hodinu postáť v chladničke. Po odstátí plníme formičky a ukladáme na plech. Pečieme na 180°C  zhruba 11 minút. Odporúčam skontrolovať, keďže každá rúra je iná. Po upečení ešte teplé vyklopíme. Vychladnuté následne namáčame v čokoláde a posypeme orechmi. Formičky vymastíme a vysypeme len na začiatku pred prvým plnením, potom už len plníme.

Krehké rožky plné orechov.

3. Zdravé keksíky crinkles

LucaPuca sa s nami podelila o zdravší recept na tieto vianočné keksíky. Počuli ste už o crinkles? Ak nie, tak je najvyšší čas ich vyskúšat. Navyše v záplave sladkého určite oceníte tento vynovený zdravší variant.

Na cca 24 kusov potrebujete: 120g kakaa (pol na pol čierneho a holandského), 150g cukru (trstinový/kokosový – ja som použila sušenú trstinovú šťavu Panela), 1 trstinový škoricový cukor, 80g kvalitného oleja (extra panenský repkový), 3 vajcia, rumová/vanilková aróma, 150g hladkej špaldovej múky, 50g mandľovej múky (môžete nahradiť klasickou múkou), 1 lyžička PdP, štipka soli, 1 lyžička espressa (voliteľné), práškový cukor na obalenie, Kinder čokoládky dovnútra (voliteľné).

Postup: Cukor, kakao a olej spolu rozmixujeme. Potom po jednom pridáme vajíčka a arómu. K tejto zmesi prisypeme postupne aj múky zmiešané s PdP, espressom a soľou a riadne premixujeme. Zmes necháme odležať aspoň na 4 hodiny (alebo cez noc) v chladničke. Do misky si nasypeme dostatok práškového cukru. Z hmoty tvarujeme guličky, do ktorých môžeme pridať kúsok kinder čokoládky a obalíme v práškovom cukre. Pečieme na 180°C cca 15 minút (nie moc dlho aby neboli potom prepečené a tvrdé).

Vianočné keksíky crinkles.

4. Netradičné škoricovo-karamelové keksíky

Ďalší netradičný recept na vianočné keksíky k nám pridala Janakallo. Ak vás omrzia tradičné recepty siahnite po týchto škoricovo-karamelových keksíkoch. Určite s nimi zažiarite na vianočnej hostine a prekvapíte rodinu a priateľov.

Potrebujete:

Cesto: 250g polohrubej múky, 150g masla, 100g práškového cukru, 1 čl vanilkový cukor, 1 PL citrónová šťava, 1 žĺtok, štipka soli.

Plnka: 125g smotany, 100g kryštálového cukru, 75g medu, ½ čl mletá škorica.

Postup: Múku, maslo, 100 g cukru, žĺtok, citrónovú šťavu a soľ vypracujeme na cesto. Zabalíme do fólie a necháme cca 30 min postáť v chlade. Vyhrejeme si rúru na 180°C (teplovzdušnú na 160°C). Plech si vystelieme papierom na pečenie. Na papier ukladáme guľôčky. Robíme ich s hmotnosťou cca 10 g. Pomocou konca rúčky drevenej varešky do stredu každej guľôčky zatlačením urobíme jamku. Pečieme asi 15 min. Zvyšný cukor necháme skaramelizovať. Primiešame smotanu, med a škoricu. Všetko spolu necháme zovrieť a varíme cca 5 min. Karamelovú zmes necháme vychladnúť (aby zhustla) a vlejeme do jamiek vo vychladnutých keksíkov. Po stuhnutí poprášime práškovým cukrom.

Škoricovo-karamelové keksíky.

5. Vianočné francúzske toasty

Vianočný recept, ktorý pochádza až z Francúzska k nám pridal LETMECOOKITFORYOU. Tieto sladké toasty potešia malých aj veľkých. Tiež sú výbornou inšpiráciou na raňajky do postele pre vašu polovičku.

Potrebujeme: 8-10 toastových chlebíkov, 2 vajíčka, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2ČL škorice, 1ČL vanilkového cukru, maslo, čučoriedky a maliny na oči a nos (môžete použiť aj iné ovocie), nutella praclíky na parohy.

Postup: Z polovice toastov vykrojíme pohárom kolieska. Zmiešame vajíčka s mliekom, škoricou a cukrom. Do toho namočíme toasty z oboch strán. Rozpustíme maslo na panvici a opekáme toasty z oboch strán do zlatista. Potom podľa obrázka vytvarujete.

Milé vianočné toasty.

6. Zdravé včelie úle

V posledných rokoch ide do popredia zdravá strava, ktorá sa naplno prejavila aj vo vianočných dobrotách. Dobrou inšpiráciou je aj tento recept od Omrvinkami_k_zdraviu na včelie úliky. Ktoré vianočné pečivo je u vás najobľúbenejšie?

Na cca 20ks potrebujeme:

Na piškóty: 100g celozrnnej špaldovej múky, 2 lyžice medu/agáve, 4 vajcia, 4 lyžice vody .

Na náplň: 100ml kokosového mlieka (hustejšieho), 1 žĺtko, 50ml rumu, škoricu, muškátový oriešok, 1 lyžičku medu.

Na úliky: 50g rozpusteného masla, 100g vlašských orechov, 2 lyžice kakaa, 100g piškótov, 2 lyžice kokosového cukru, kokosový olej, kokosová múka na vymazanie formičky.

Postup: Najskôr si upečieme piškóty. Bielka oddelíme od žĺtok. Žĺtka zmixujeme s preosiatou múkou, medom a vodou. Z bielok urobíme pevný sneh a opatrne zamiešame k žĺtkom. Zmes lyžičkou preložíme do vrecka na zdobenie alebo do mikroténového sáčku. Nakoniec len vytvarujeme na plech do tvaru piškótu. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 15 minút dozlatista. Keď máme piškóty upečené prípraviek si cesto na úliky. V mixéri rozmixujeme piškóty s vlašskými orieškami. Potom pridáme maslo, kakao, kokosový cukor a rukou vypracujeme cesto. Na plnku dáme do hrnca kokosové mlieko s korením a na miernom ohni zohrievame. V miske zmixujeme žĺtka s medom. Kokosové mlieko po chvíli pridáme k žĺtku zamiešame a znova dáme na mierny stupeň zohrievať. Nakoniec pridáme rum. Keď máme všetko hotové ideme robiť samotné úliky. Formičku si vymastíme kokosovým olejom a vysypeme kokosovou múkou. Do formičky poriadne zatlačíme cesto, do stredu urobíme jemnú dierku, pridáme náplň, uzavrieme piškótou a opatrne vyberieme z formičky.

Zdravé vianočné úliky.

7. Farebné rumové guľky

Mius pridala na #dnesjem tieto farebné rumové guľky. Tento recept je veľmi jednoduchý a rýchli. Navyše vás zachráni aj keď ste si vianočné pečenie nechali na poslednú chvíľu. Koľko rôznych vianočných sladkostí pečiete na Vianoce vy?

Potrebujete: 250g masla, 50g vlašských orechov, 50g strúhaného kokosu, 50g hrozienok, 120g piškótov, 2PL kakaa, 3PL práš.cukru, 0.8dcl rumu, oriešky a kokos na obalenie.

Postup: Nasekané hrozienka zalejeme rumom a necháme odležať cca 1h. Piškóty aj orechy si pomelieme/rozmixujeme. Zmäknuté maslo, piškóty, orechy, kokos, cukor, odležané hrozienka a zvyšok rumu si vymiešame do masy. Necháme chvíľu zatuhnúť a vyformujeme guľky, obalíme v kokose, v mletých pistáciách alebo orieškoch. Na záver ich odložíme do chladničky zatuhnúť.

Rumové guľky.

8. Kávové vianočné zrná

Na záver vám prinášame ešte recept od Barbory na kávové zrná. Túto sladkú pochúťku ocenia všetci milovníci kávy. Dopĺňať kofeín tak môžete počas celého dňa s touto sladkou dobrotou.

Potrebujete: 150 až 200g práškového cukru, 150 g BB kakaového pudingu, 50 g holándskeho kakaa, 1 zarovnaná PL instantnej kávy, 150 g zmäknutého masla, 2 PL rumu.

Postup: Všetko spolu zmiešame a necháme odstáť v chladničke cca 2 hodiny. Následne vytvarujeme mini oválne tvary, do ktorých tupou stranou noža jemne vtlačíme ryhu. Necháme odstáť 24 hodín a následne obaľujeme v čokoláde roztopenej na vodnom kúpeli.

Zrnká pre všetkých milovníkov kávy.

autor blogu: Nikol Pisoňová

Ďalšie z kategórie
Osviež sa letným drinkom
Aj tebe sa už roztápa mozog z toho tepla? Schlaď sa výbornými drinkami, ktoré si jednoducho pripravíš doma v pohodlí domova s klímou. Okrem toho sa vý...
Najlepšie festivalové outfity
Pridali sme výzvu, aby si sa s nami podelil o tvoj najlepší festivalový outfit. Preto sme teraz vybrali tie najlepšie z najlepších, ktoré poslúžia ako...
Tipy na zaujímavé výlety v Európe #3
Už ďalší diel z priečinku cestovania sa bude venovať zaujímavým výletom v Európe. Tento krát si vezmeme destinácie s morom, avšak to nie je to jediné...
Zdravé obedové menu pre celú rodinu #5
Priprav si ľahký letný obed, ktorý ťa nie len zasýti, ale je aj zdravý. Neutrpí preto ani tvoja letná postava a stále sa budeš zmestiť do obľúbených š...
Najkrajšie pláže, ktoré musíš navštíviť
Výber správnej pláže môže dovolenku povýšiť na úplne inú úroveň. Preto sme za teba pripravili niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať. Nezabudni s...