<< Blogs


Daybyme Fashion Shoes Food Tattoo
Najnovšie
Osviež sa letným drinkom
Aj tebe sa už roztápa mozog z toho tepla? Schlaď sa výbornými drinkami, ktoré si jednoducho pripravíš doma v pohodlí domova s klímou. Okrem toho sa vý...
Najlepšie festivalové outfity
Pridali sme výzvu, aby si sa s nami podelil o tvoj najlepší festivalový outfit. Preto sme teraz vybrali tie najlepšie z najlepších, ktoré poslúžia ako...
Tipy na zaujímavé výlety v Európe #3
Už ďalší diel z priečinku cestovania sa bude venovať zaujímavým výletom v Európe. Tento krát si vezmeme destinácie s morom, avšak to nie je to jediné...
Zdravé obedové menu pre celú rodinu #5
Priprav si ľahký letný obed, ktorý ťa nie len zasýti, ale je aj zdravý. Neutrpí preto ani tvoja letná postava a stále sa budeš zmestiť do obľúbených š...
Najkrajšie pláže, ktoré musíš navštíviť
Výber správnej pláže môže dovolenku povýšiť na úplne inú úroveň. Preto sme za teba pripravili niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať. Nezabudni s...

Tipy na zaujímavé výlety v Európe

Po dvoch rokoch sa bude môcť opäť cestovať bez obmedzení, keďže sa väčšina krajín otvára turistom z celého sveta. Okrem toho nás už čakajú ozaj jarné až letné teploty. Pozri si teda náš výber najzaujímavejších krajín v Európe, kam sa musíš ozaj vybrať.

Určite si aj ty už znudený zo všetkých opatrení, príkazov a zákazov. Tomu sa zdá, že je koniec a všetky krajiny sa postupne otvárajú turistom. Už sa nebudeš musieť strachovať, či sa dostaneš cez hranice, lebo si sa nevedel vysomáriť z opatrení, ktoré sa aj tak každú chvíľku menia.

Ďalším perfektným bodom, prečo je najlepší čas naplánovať nejaký výlet za hranice je cena. Asi ani nenájdeš lacnejšie letenky, ako sú teraz do rôznych kútov sveta. Tie začínajú už od 10€ z Bratislavy, Viedne, Košíc alebo aj Prahy a Budapešti. Síce sú to zväčša nízkonákladovky, ale 2-3 hodiny sedieť za 10€ zvládne každý.

Okrem toho aj ubytovanie, jedlo a služby sú o veľa lacnejšie, ako v hlavnej sezóne. Dovolenku si teda naplánuješ za zlomok toho, čo by si zaplatil o dva mesiace alebo v lete. Nebudeš stáť dlhé rady na známe atrakcie alebo pamiatky a zažiješ tak viac domácej a autentickej atmosféry.

Bonusom je aj teplé počasie, na ktoré sme sa toľko tešili. Nebudeš už musieť so sebou ťahať dlhé kabáty, čižmy a čiapky. Preto sme ti pripravili päť zaujímavých krajín, ktoré sa oplatí navštíviť aj mimo turistickej sezóny.

Nezabudnite potom pridať váš zážitok z cestovania a my tie najlepšie budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach alebo rovno v ďalšom blogu.

1. Obľúbená destinácia Slovákov

Počas leta sa pláže v Chorvátsku premenia na slovensky a česky hovoriacu destináciu. Máš vtedy väčšiu pravdepodobnosť, že narazíš na Slováka ako na domáceho. Nie nadarmo sa tam hovorí o slovenskom mori. Teraz mimo sezóny však môžeš nasávať autentickú atmosféru Dalmácie.

Chorvátsko okrem množstva pekných pláži a mora ponúka množstvo pamiatok a netradičných destinácií. Jednou z nich je zátoka Zavratnica, ktorá láka svojou krásou, ale aj možnosťou šnorchlovania pri potopenej lodi z 2. svetovej vojny. Navyše sa tu natáčalo aj niekoľko scén z filmu Vinnetou.

Ak nie ste milovníkom vody a príde vám zima ešte na kúpanie, tak sa môžeš vydať po stopách Nikolu Tesly. Jeho múzeum nájdete v rodnom meste, v Smiljanoch. Prípadne skús objaviť Európsky múr, ktorý sa nachádza v meste Ston. Ďalší unikát, ktorý môžeš v Chorvátsku nájsť je takzvaný Dom v dome, ktorý sa nachádza na ostrove Brač.

Fotka z Chorvátka od Zuzany

2. Krajina tulipánov a veterných mlynov

Hneď prvé, čo sa nám vybaví pri Holandsku sú tulipány a typické veterné mlyny, ktoré ťa ohromia svojou veľkosťou. Sú to síce tiež povinné zástavky pri návšteve tejto čarovnej krajiny, ale okrem toho poťeším aj všetkých hejterov turistiky do kopca. Najvyší bod v Holándsku je Vaalserberg, ktorý meria len 323 m.n.m.

Tiež si na svoje prídu aj milovníci kávy a piva. Holanďania sú najväčšími vývozcami piva a po Škandinávii aj najväčšími konzumentmi kávy. Prvou zástavkou býva najčastejšie hlavné mesto, Amsterdam. Hneď vás uchvátia Kanály, ktoré vedú cez celé mesto a majú až 1250 mostov. Na svoje si prídu aj milovníci umenia a histórie, keďže sa tu nachádza rovno niekoľko múzeí. Mladých zas poteší tolerancia a sloboda, napríklad aj v uličke červených svetiel.

Holandsko však nie je len Amsterdam. Zaujímavým mesto je Haarlem, kde sa nachádza aj katedrála zo 14. storočia. Wanddensee je zas najväčším neporušeným systémom prílivových pieskov a bahien na svete. Nájdete tu napríklad tulene alebo sviňuchy tuponosé.

Amsterdam od Patrície

3. Čaj o piatej a roztomilý corgi

O Londýne sme písali už dávnejšie, keď som písala o tipoch na zaujímavé výlety. Avšak Anglicko ponúka o veľa viac. Ak ideš do hlavného mesta prvý krát, tak si určite prejdi tie najznámejšie pamiatky ako Big Ben, Buckinghamský Palác, Tower of London a podobne. Kúp si pamiatku vo forme kľúčenky s Double Deckerom alebo psíkom corgi, ktorého chová kráľovná.

Vychutnaj si typické anglické raňajky a aj čaj o piatej, ktorý majú ozaj kvalitný. Ďalším zaujímavým miestom je Hadrianov múr v Northumberlande. Bol to kedysi obranné opevnenie z 2. storočia, napriek tomu prešiel v 19. storočí rekonštrukciou a viete si ho pozrieť aj teraz. Zážitkom je určite aj festival Glastonbury, ktorý je najväčším hudobným festivalom na zelenej lúke. Každý rok sa ho zúčastní približne 175 000 ľudí a trvá 5 dní.

Prípadne sa prenes do rozprávky na Windsorský zámok v oblasti Berkshire. Tento zámok bol postavený v 11. storočí ma dôkaz dominancie a dohliadanie na okolie Londýna. Momentálne je obľúbenou víkendovou destináciou pre kráľovnú Alžbetu II. a tiež turistickou atrakciou.

Gabriela posiela pozdrav z Londýna

4. Tapas a pivko v bare

Hneď na úvod poteším všetkých milovníkov piva a tapas, keďže sa Španielsko pýši najväčším počtom barov. Tapas je menší snack, ktorý ťa zachráni aby si neumrel od hladu alebo aby si si mohol niečo zobkať popri pití piva. Prvé kroky zväčša vedú do Barcelony, kde si môžeš užiť pláž, ale aj históriu. La Sagradu Familiu každý rok navštívi viac ako 2,8 milióna ľudí z celého sveta a môžeš tam stráviť hodiny a aj tak nájdeš stále, nové a nové detaily.

Ďalšou povinnou zástavkou je ulica La Ramba, kde nájdete rôzne obchodíky, stánky a aj trh s Čerstvým ovocím, zeleninou, rybami a podobne. Okrem toho po celom meste nájdete množstvo výtvorov od Gaudího. Napríklad Park Guëll alebo Casa Milà.

Do rozprávky sa dostanete v starobylom mestečku Ronda, kde je hlavnou dominantou veľký kamenný most. Po stopách Rimanov sa môžete vydať v meste Segovia, kde vás očarí stredoveká architektúra, katedrály a staré taverny. Okrem toho nájdete v Španielsku aj niekoľko stredovekých mestečiek ako Cuenca, či Alarcón.

Kristína našla neskutočný výhľad na La Sagradu Familiu

5. Mesto od Andersena

Rozprávkové mesto Kodaň sa preslávil vďaka spisovateľovi Hansovi Christianovi Andersenovi. Práve preto by si mal navštíviť sochu malej morskej panny. Potom môžeš hodiny počúvať a sledovať pouličných umelcov na Radnicňom námestí, ale aj nakupovať na najdlhšej pešej ulicy na svete. Za zmienku určite stojí aj kráľovský palác Amalienborg, ktorý je najväčším komplexom budov, kde sídli kráľovská rodina.

Okrem Kodane nájdete v Dánsku aj svetoznámy Legoland, kde sa zabavia malí aj veľkí. V Kattegate sa prenesiete do rezervácie so zvieratami a zažijete unikátne safari. Táto Zoo patrí medzi najväčšie a najznámejšie a určite tam strávite príjmený deň. Pre milovníkov zábavy tu máme letný zábavný park na brehu Severného mora.

Kodaň z pohľadu Lenky

Autor blogu: Nikol Pisoňová

Ďalšie z kategórie
Najkrajšie pláže, ktoré musíš navštíviť
Výber správnej pláže môže dovolenku povýšiť na úplne inú úroveň. Preto sme za teba pripravili niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať. Nezabudni s...
Dovolenka pri mori v Európe
Už sa ani ty nevieš dočkať kedy zbalíš kufre a plavky a vyrazíš na zaslúženú letnú dovolenku? Ak si nevieš vybrať z ponuky cestoviek alebo radšej cest...
Vyber sa na najkrajšie jazerá na Slovensku
Tentokrát sme pre teba pripravili výber tých najkrajších jazier a vodných nadrží, ktoré nám Slovensko ponúka. Inšpiruj sa od nich a využi teplé počasi...
Tipy na zaujímavé výlety v Európe #2
V pokračovaní tipov na zaujímavé výlety ti tento krát predstavíme okolité krajiny. Pod lupu sme si vzali Maďarsko, Rakúsko, Poľsko a Česko. Cestovať...
Hrady a zámky na Slovensku, ktoré v sebe skrývajú temné tajomstvá
Vydaj sa na potulky po slovenských hradoch a zámkoch, ktoré sú opradené dávnymi povesťami a príbehmi. Naše územie skrýva v sebe bohaté poklady, inšpir...