<< Blogs


Daybyme Fashion Shoes Food Tattoo
Najnovšie
Osviež sa letným drinkom
Aj tebe sa už roztápa mozog z toho tepla? Schlaď sa výbornými drinkami, ktoré si jednoducho pripravíš doma v pohodlí domova s klímou. Okrem toho sa vý...
Najlepšie festivalové outfity
Pridali sme výzvu, aby si sa s nami podelil o tvoj najlepší festivalový outfit. Preto sme teraz vybrali tie najlepšie z najlepších, ktoré poslúžia ako...
Tipy na zaujímavé výlety v Európe #3
Už ďalší diel z priečinku cestovania sa bude venovať zaujímavým výletom v Európe. Tento krát si vezmeme destinácie s morom, avšak to nie je to jediné...
Zdravé obedové menu pre celú rodinu #5
Priprav si ľahký letný obed, ktorý ťa nie len zasýti, ale je aj zdravý. Neutrpí preto ani tvoja letná postava a stále sa budeš zmestiť do obľúbených š...
Najkrajšie pláže, ktoré musíš navštíviť
Výber správnej pláže môže dovolenku povýšiť na úplne inú úroveň. Preto sme za teba pripravili niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať. Nezabudni s...

Recepty zo sezónnych surovín: medvedí cesnak

Nazbieraj si pri víkendovej prechádzke medvedí cesnak, ktorého je momentálne neúrekom a priprav si z neho niečo chutné. Inšpirácie ti dajú naši používatelia z #dnesjem, ktorí pridali niekoľko chutných receptov s touto bylinkou.

Medvedí cesnak patrí medzi obľúbené bylinky, ktré ťa potešia svojou príjemnou cesnakovou chuťou. Rastie skoro na jar a na území Slovenska a Čiech sa jej mimoriadne darí. Jeho známu chuť, vôňu a liečivé účinky poznali aj naši predkovia pre mnohými rokmi. Teší sa ale veľkej popularite aj teraz. Môžeš ju kúpiť na rôznych zeleninových trhoch, v lepšom obchode alebo aj sám nazbierať.

Už sa môžeš tešiť ozaj slnečnému počasiu, ktoré láka na prechadzku. Prečo teda nespojiť príjemné s užitočným? Zober svojho psa, frajera alebo kamošku a choďte sa aspoň prejsť do prírody a s najväčšou pravdepodobnosťou aj narazíte na medvedí cesnak. Nezabudni ho zbierať v oblasti, kde nie sú autá a daj veľký pozor, aby si si listy nepomýlil s jedovatou konvalinkou, ktorá tiež rastie teraz na jar. Listy musia príjemne voňať po cesnaku.

Pokojne si ho nazbierajte aj do zásoby. Ak ho skonzumujete do pár dní, tak ho postačí uložiť do chladničky, prípadne stonky vložiť do pohára s vodou a ten dať chladiť. Nič sa mu ale nestane, keď ho necháte zmraziť a vytiahnete ho aj keď už bude po sezóne. Niekedy nájdete medvedí cesnak aj vysušený, ale v tejto forme sa strácajú dôležité vitamíny.

Má ozaj veľké množstvo liečivých účinkov, ktoré poznali už v minulosti. Pomáha pri detoxikacií, ale aj s bolesťami hlavy alebo pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení. V konečnom dôsledku pomáha aj na podporu imunity, ktorá je potrebná počas celého roka. Preto sme ti ale pripravili niekoľko inšpirácií na chutné recepty.

Svoj výtvor nezabudni potom pridať do našej aplikácie Daybyme a my tie najlepšie prezdielame na našich sociálnych sieťach alebo rovno v ďalšom blogu!

1. Zapečená cuketa

Výborným a hlavne zdravým receptom, ktorý ťa ale nasýti je zapečená cuketa s medvedím cesnakom od Vrni.

Budeš potrebovať: 2 stredne veľké cukety, olivový olej, 1 šalotka, 2 mrkvičky, 8 kúskov zelenej špargle, 2 domáce vajíčka, himalájska soľ, strúhaná mozzarella, pesto z medvedieho cesnaku.  

Postup: Cuketu poriadne umy a prekroj pozdĺžne na polovicu. Vzniknú ti 4 kúsky. Vydlab lyžicou vnútro a odlož si ho nabok. Na olivovom oleji opraž na kocky nakrájanú šalotku, pridaj dve očistené na hrubo nastrúhané mrkvičky , na kocky nakrájané vydlabané vnútro z cukety a očistené na kocky nakrájané špargle. Orestuj aby zeleninka trošku zmäkla. Pridaj vajíčka, soľ a premiešaj. Odstav. Cukety ulož na plech vystlaný papierom na pečenie. Naplň ich zeleninovo- vajíčkovou náplňou, posyp syrom a pokvapkaj olivovým olejom. Peč vo vyhriatej rúre na 250°C 10 min a potom ešte na 200°C 15 min. Podávaj pokvapkané pestom z medvedieho cesnaku. Pesto pripravíš jednoducho- do nádoby dáš pár hrstí čerstvého medvedieho cesnačiku z lesa, pokvapkáš olivovým olejom, pridáš soľ a rozmixuješ. 

Zapečená cuketa

2. Penne s omáčkou z medvedieho cesnaku

Ak si aj ty milovník cestovín ako ja, tak musíš vyskúšať tieto od ZdravoaFit. Nie len že vyzerajú ako z časopisu, tak sú aj extrémne chutné.

Potrebuješ: 1 balenie ryžových cestovín, 1 balenie kuracích pŕs, 1 smotana na varenie 10%, 1/3 balenie baby špenátu, 1/2 hnedých šampiňónov, 2 lyžice ľanovej múky (môže byt aj iná), 2 lyžice pesta z medvedieho cesnaku, soľ, olej, korenie na pečene kura, korenie na grilovanú zeleninu, klíčky žeruchy na ozdobu.

Postup: Kuracie prsia rozkrojte na polovicu a osoľte. Pridajte korenie a dajte do jenského skla, zakryte sklenenou pokrievkou a dajte piecť do trúby cca na 25-30 minút, aby mäso bolo šťavnaté. Smotanu privediete do varu, pridajte soľ, múku a varte kým omáčka znehustne. Šampiňóny nakrájajte, pridajte grilovacie korenie a opečte na panvici s trochou oleja. Pred koncom pridajte baby špenát. Cestoviny uvarte podľa návodu, sceďte a pridajte pesto, smotanovú omáčku a zmiešajte. Na cestoviny pridajte šampiňóny, špenát a nakrájané kuracie prsia. Ozdobte žeruchou.

Penne s omáčkou

3. Zelené pagáče

Napolici Vhrnci k nám pridal recept na zaujímavé pagáče. Skús na spoločnú oslavu alebo návštevu doniesť tieto zelené pagáče, ktoré určite nik iný nebude poznať.

Potrebuješ: 500g hladkej múky, 20g droždia, 2 pl lyžice kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu), 1 žĺtok, 270 ml mlieka, 40 ml oleja, 1 pl lyžica, soli, 1pl kr.cukru, 50g nadrobno nasekaného medvedieho cesnaku, 70g masla, vajíčko na potretie, semienka na posyp.

Postup: Z časti mlieka, droždia a cukru si urobíme kvások (mlieko zohrejeme na vlažné, pridáme cukor a rozdrobené droždie), necháme vzísť, cca 10min. Zmiešame ho s múkou, soľou, ostatným mliekom, olejom, smotanou a vypracujeme cesto. Dáme na teplé miesto a necháme asi hodinu kysnúť, kým cesto minimálne nezdvojnásobí svoj objem. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3cm, potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s medvedím cesnakom a prekladáme zo strany na stranu a zhora dolu, ako klasické pagáčiky. Necháme podkysnúť asi 20min a rozvaľkáme na 1,5cm, znova preložíme a toto zopakujeme minimálne 3x. Po poslednom preložení rozvaľkáme na cca 1,5cm. Navrchu nožíkom urobíme jemnú štruktúru cik-cak a potrieme vajíčkom. Rozkrojíme na pásy a krájame na trojuholníky(alebo štvorce, alebo vykrajujeme kolečká, avšak prvé dve možnosti šetria čas a sú bezodpadové ), posypeme sezamom, alebo ľanom…. Dáme piecť na zhruba 15-20min, na 200°C, kým nebudú krásne vypečené a narastené.

Pagáče s medvedím cesnakom

4. Chutná hrachová polievka

K večeru, keď už je zima a tak dobre padne teplá polievka. Skús túto sezónnu z hrachu a medvedieho cesnaku, ktorú k nám pridala Kami La.

Budeš potrebovať: 1,5 l vody, 350 g hrášku, 100 g medvedieho cesnaku, soľ, čierne korenie, vajíčko.

Toasty: maslo, kečup, syr.

Postup: Vo vode povaríme hrášok s medvedím cesnakom- vymixujeme. Pridáme soľ a čierne korenie. Podľa mňa nie je potrebné zjemňovať žiadnou smotanou ani ničím iným. Treba si vychutnať ten cesnak, keď ste si ho už nazbierali. Kamila túto polievku jedávam vždy so syrovými toastami. Bez nich si to už ani nevie predstaviť. Určite vyskúšajte. Kto má rád, tak si k tomu do polievky uvarí vajíčko na mäkko a 10 minútová polievka je na svete a vy nemusíte stáť pri sporáku polovicu dňa, ale môžete sa venovať radšej sebe.

Hrachovo-cesnaková polievka

5. Nátierka z medvedieho cesnaku

Ďalší recept, ktorým očaríš svojich hostí k nám pridala Elena. Nátierka z medvedieho cesnaku je veľmi jednoduchá a zdravá. Už si si vybral, čo vyskúšaš ako prvé?

Potrebuješ: 1 Lúčinu, hrsť medvedieho cesnaku (nasekať), hrsť mletých orechov, soľ, 1 KL horčice, 2 PL smotany.

Postup: Lúčinu, smotanu a cesnak rozmixujeme. Pridáme orechy a ochutíme soľou a horčicou podľa chuti.

Jednoduchá pomazánka

6. Slané lievance

Že si ešte nejedol slané lievance? Tak to teda rýchlo naprav, napríklad aj týmto receptom od Marty. Vhodné sú na Zelený Štvrtok aj bežný deň. Jemné, nadýchané a na okrajoch chrumkavé. Medvedí cesnak im dáva super šmrnc a sú aj nízko sacharidové. Výborne sa hodia na raňajky, ľahký obed alebo zdravú večeru.

Potrebuješ: 4 stredné vajíčka, 3PL kyslej smotany, 30ml oleja (použila som avokádový), 2 hrste čerstvého špenátu, 1 hrsť medvedieho cesnaku, 80g mandľovej múky, 20g kokosovej múky, 1ČL prášku na pečenie, soľ, olej alebo maslo (na opekanie).

Postup: Do mixéra dáme vajíčka, olej a smotanu a krátko pomixujeme. Pridáme múky, prášok na pečenie a soľ a zmixujem dohladka. Zmes prelejeme do misky a necháme 10 minút odstáť, aby sa kokosová múka napila. Cesto nám zhustne. Ak by bolo príliš husté, pridáme smotanu alebo trochu rastlinného mlieka. Na panvici si rozpálime olej alebo maslo. S naberačkou naberáme zmes a robíme z nej na panvici lievance, ktoré opekáme 3 minúty z jednej a 1 minútu z druhej strany.

Slané lievance

autor blogu: Nikol Pisoňová

Ďalšie z kategórie
Osviež sa letným drinkom
Aj tebe sa už roztápa mozog z toho tepla? Schlaď sa výbornými drinkami, ktoré si jednoducho pripravíš doma v pohodlí domova s klímou. Okrem toho sa vý...
Najlepšie festivalové outfity
Pridali sme výzvu, aby si sa s nami podelil o tvoj najlepší festivalový outfit. Preto sme teraz vybrali tie najlepšie z najlepších, ktoré poslúžia ako...
Tipy na zaujímavé výlety v Európe #3
Už ďalší diel z priečinku cestovania sa bude venovať zaujímavým výletom v Európe. Tento krát si vezmeme destinácie s morom, avšak to nie je to jediné...
Zdravé obedové menu pre celú rodinu #5
Priprav si ľahký letný obed, ktorý ťa nie len zasýti, ale je aj zdravý. Neutrpí preto ani tvoja letná postava a stále sa budeš zmestiť do obľúbených š...
Najkrajšie pláže, ktoré musíš navštíviť
Výber správnej pláže môže dovolenku povýšiť na úplne inú úroveň. Preto sme za teba pripravili niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať. Nezabudni s...