<< Blogs


Daybyme Fashion Shoes Food Tattoo
Najnovšie
Osviež sa letným drinkom
Aj tebe sa už roztápa mozog z toho tepla? Schlaď sa výbornými drinkami, ktoré si jednoducho pripravíš doma v pohodlí domova s klímou. Okrem toho sa vý...
Najlepšie festivalové outfity
Pridali sme výzvu, aby si sa s nami podelil o tvoj najlepší festivalový outfit. Preto sme teraz vybrali tie najlepšie z najlepších, ktoré poslúžia ako...
Tipy na zaujímavé výlety v Európe #3
Už ďalší diel z priečinku cestovania sa bude venovať zaujímavým výletom v Európe. Tento krát si vezmeme destinácie s morom, avšak to nie je to jediné...
Zdravé obedové menu pre celú rodinu #5
Priprav si ľahký letný obed, ktorý ťa nie len zasýti, ale je aj zdravý. Neutrpí preto ani tvoja letná postava a stále sa budeš zmestiť do obľúbených š...
Najkrajšie pláže, ktoré musíš navštíviť
Výber správnej pláže môže dovolenku povýšiť na úplne inú úroveň. Preto sme za teba pripravili niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať. Nezabudni s...

Poteš svoju polovičku valentínskou večerou

Neutrácaj peniaze v drahej reštaurácií. Poteš svoju polovičku vlastnoručne uvarenou valentínskou večerou.

Rezervácie na valentínsku večeru miznú ako teplé rožky. Ak si ju nestihol ešte vytvoriť, tak máš posledné dni, ale veľa dobrých reštaurácií sú už kompletne obsadené. Máš teda len dve možnosti. Prvá je dúfať, že sa niekto poháda, rozíde a zruší svoju rezerváciu alebo druhá možnosť je romanticky prekvapiť svoju polovičku vlastnoručne navarenou večerou. Ak ste sa tiež náhodou ocitli v spoločnej karanténe, tak takáto predstava valentínskeho rande je tiež príjemné oživenie vzťahu.

Ušetríš tak nie len množstvo peňazí za drahú večeru, ale v partnerových očiach stúpneš v šikovnosti. Navyše, čo tak si tú večeru uvariť spoločne a pri tom sa zabaviť. Získaš tak dve muchy jednou ranou. Komu by sa nepozdávalo takéto rande?

Prinášame ti dokopy až šesť receptov od našich užívateľov, tri na hlavné jedlo a tri recepty na sladký dezert. Všetky sú veľmi chutné a jednoduché, takže máš s nimi úspech zaručený.

Inšpiruj sa od nich a nezabudnite potom svoj výsledok pridať do našej aplikácie Daybyme a my tie najlepšie budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach alebo niektoré z nich si nájdeš rovno tu.

1. Návykové cestoviny

Elena o svojom recepte na cestoviny povedala, že je prudko návykový. Talianska kuchyňa patrí medzi najvyhľadávaneješie a prečo si nepriniesť do domu, časť romantických Benátok v podobe jedla?

Potrebujete: červenú špicatú papriku 6 ks, 3 červené cibule, 6-8 strúčikov cesnaku, soľ, čierne korenie, olivový olej, 2 PL červeného vínneho octu, citrón, 2 hrste čerstvej bazalky, uvarenú bielu fazuľu, hrsť nasucho opečených kešu orechov, chilli, parmezán alebo vegánsku náhradu.

Postup: Na plech s papierom na pečenie rozložíme cibuľu nakrájanú na štvrtiny alebo šestiny, celé strúčiky cesnaku a očistené a na veľké kusy nakrájané papriky. Všetko to pokvapkáme olejom. Pečieme pri 180 stupňoch 30-40 minút. Pred koncom dáme variť cestoviny. Upečenú zmes, kešu, ocot, trochu olivového oleja, soľ, čierne korenie, parmezán a citrónovú šťavu rozmixujeme. Dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónom. Uvarené cestoviny zmiešame s omáčkou, fazuľou, a nasekanou bazalkou. Môžeme ešte posypať parmezánom.

Výborné cestoviny

2. Vegánske Pad Thai

Týmto receptom od Ivky potešíme všetkých vegánov a vegánky. Vydáme sa s ním do ďalšej exotickej kuchyne, ktorú si zvládnete pripraviť aj doma.

Potrebujete: Omáčka: 5 PL tamari @bioland_sk, 4 PL javorového sirupu, 50 ml zeleninového vývaru, 2 PL ryžového octu, 1 – 2 PL škrobu (omáčka ale nesmie byť príliš hustá), Ravaneo čierne korenie @ravaneofoods, štipka chilli, 1 čl citrónovej šťavy, 3 strúčiky cesnaku (pretlačený).

Pad Thai: 1 balenie Pad Thai, 1 cibuľa (nadrobno nakrájaná), 2 väčšie mrkvy (nakrájané na tenké pásiky), 1 červená paprika, pár menších hlavičiek brokolice.

Na servírovanie: 1 balenie Teriyaki nugetiek, bylinky, limetky, chilli.

Postup: Pridáme všetky ingrediencie na prípravu omáčky do misky, dôkladne premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Pri tvorbe omáčky najprv zmiešame kukuričný škrob s vodou alebo vývarom a potom pridávame ostatné ingrediencie. Odložíme bokom. Pad Thai rezance varíme vo vriacej vode cca 4-5 minút. Keď sú hotové, opláchneme ich studenou vodou, scedíme a pokvapkáme olejom. Vo woku alebo veľkej panvici si zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme cca 3 minúty. Pridáme mrkvu, papriku a brokolicu. Restujeme cca 5 minút (podľa potreby aj viac, kým sa zelenina trochu nezredukuje a nezmäkne). Zatiaľ si vedľa na druhej panvici zohrejeme olej a podľa návodu do zlatista opečieme teriyaki nugetky. Do zeleninovej zmesi pridáme omáčku, necháme ju prevrieť a pridáme rezance. Dôkladne premiešame a necháme variť ešte 2 minúty. Keď sú rezance s omáčkou hotové naservírujeme ich a navrch poukladáme teryiaki nugetky. Podávame s limetkami, jarnou cibuľkou, bylinkami alebo orieškami.

Exotické Pad Thai

3. Pečené hovädzie mäso

Nemôžeme zabudnúť ani na milovníkov mäsa. Pre nich sme vybrali recept od Martiny na pečené hovädzie mäso s paradajkovo-feniklovou omáčkou. Farebný a zdravý recept, ktorým určite prekvapíš svoju polovičku.

Potrebujete: hovädzie chudé mäso, cuketa, fenikel, cibuľa, paradajkové pyré, soľ, čierne korenie, sójová omáčka, cesnak, údená mletá paprika, sušená bazalka, trstinový cukor.

Postup: Chudé hovädzie mäsko nakrájame na menšie rezníky alebo necháme aj v kuse. Mäso ochutíme soľou, čiernym korením a sójovou omáčkou. Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Do zapekacej misky dáme pripravenú zeleninu, ktorú ochutíme nakrájanými strúčikmi cesnaku, soľou, korením, údenou mletou paprikou, sušenou bazalkou a troškou cukru. Zalejeme paradajkovým pyré alebo šťavou a premiešame. Do pripravenej zeleninovej zmesi pridáme mäso, ktoré premiešame so zeleninou. Zakryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Záleží od veľkosti kúskov mäsa. Pečieme približne na 170 °C. Ak bude mäso mäkučké, tak je to hotové. K hotovému mäsku si dáte prílohu podľa chuti. Odporúčame polentové knedlíky. Tie uvaríte takto: polentu premiešame s vodou v pomere 1 diel polenty ku 4 dielom vody. Ochutíme soľou. Uvaríme z toho hustú kašu. Je to veľmi rýchle za pár minút. Do hotovej hustej kaše pridáme pretlačený cesnak a petržlenovú vňať. Nalejeme do formičiek a necháme stuhnúť.

Pečené hovädzie mäso

4. Čoko srdiečka

Po dobrej večery padne vhod aj sladká bodka na záver. Preto vám ich predstavujeme rovno tri. Prvý recept je od Michaely na nadýchané čoko srdiečka. Z tohoto množstva jej vyšlo 6 srdiečok.

Potrebujete: 3 vajcia, 1ks vanilkový cukor, Odmerku proteínu, čokoládu, 1ČL prášku do pečiva, štipka soli, 2PL kakaa.

Postup: Žĺtka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, pridáme ostatné suroviny a zľahka vmiešame do cesta. Nakoniec opatrne tiež primiešame sneh z bielkov. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 180 stupňov, približne 8-10 minút. Z vychladnutej piškóty vykrajujeme srdiečka ktoré zlepíme krémom (mascarpone vymiešané s čučoriedkovým džemom= plnku Michaela robila od oka a džem pridala podľa toho, ako sladké to chcela mať). Potom ich dáme vychladnúť na 30 minút. Nakoniec namočíme v horkej čokoláde a ozdobíme.

Sladké srdiečka

5. Malinové brownies

Čokoládou nikdy nič nepokazíš. Keď ju ale skombinuješ s kyslím ovocím, tak vytvoríš dokonalú kombináciu, po ktorej sa budú všetci zalizovať. Shoshi k nám pridala tento sladký recept na brownies.

Potrebujete: 500g mrazených malín, 300g vysoko percentnej čokolády, 30g kakaa, 120g pomletých ovsených vločiek, 3/4ČL sódy bikarbóny, 40g medu, stéviu/iné sladidlo, maliny a čoko kvapky na ozdobenie.

Postup: Rúru si predhrejeme na 180°C. V hrnci si na troške vody podusíme maliny, ktoré potom rozmixujeme na pyré. Pridáme nalámanú čokoládu a necháme ju roztopiť. Pridáme zvyšok ingrediencii a poriadne premiešame. Vylejeme na menší pekáč vystlaný papierom na pečenie, ozdobíme malinami a čoko kvapkami a pečieme cca 35-40minút.

Čokoládové brownies

6. Netradičný oreo cheesecake

Ak si zas fanúšikom cheesecakekov, tak Lenka k nám pridala jeden zaujímavý recept. Ktorú kombináciu si si vybral na valentínsku večeru ty?

Potrebujete: 175g Oreo, 30g masla, 400g Cream cheese Classic, 250g jemného tvarohu odtučneného, 4 PL práškového cukru, 2 PL Zlatého Klasu, 1 vanilkový cukor @droetker_sk, 2 vajcia, 150g bielej čokolády, 80 ml šľahačkovej smotany a Oreo na ozdobu.

Postup: Oreo dáme do sekacieho mixéru a rozmixujeme spolu s maslom. Lepivú zmes natlačíme na dno a na okraje tortovej formy. Pečieme na 170 stupňov cca 10 minút a potom necháme vychladnúť. Na krém si vyšľaháme cream cheese spolu s tvarohom, cukrom a vanilkou. Prišľaháme Zlatý Klas, vajce a plnku vylejeme na korpus. Pečieme na 160 stupňov bez ventilátoru cca 40 minút a následne necháme v pootvorenej rúre cca 2 hodiny. Potom ho premiestnime do chladničky na celú noc. Na polevu si pripravíme ganáž. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu so šľahačkou a polejeme cheesecake. Dozdobíme s Oreo, dáme stuhnúť do chladničky a podávame.

Oreo chceesecake

autor blogu: Nikol Pisoňová

Ďalšie z kategórie
Osviež sa letným drinkom
Aj tebe sa už roztápa mozog z toho tepla? Schlaď sa výbornými drinkami, ktoré si jednoducho pripravíš doma v pohodlí domova s klímou. Okrem toho sa vý...
Najlepšie festivalové outfity
Pridali sme výzvu, aby si sa s nami podelil o tvoj najlepší festivalový outfit. Preto sme teraz vybrali tie najlepšie z najlepších, ktoré poslúžia ako...
Tipy na zaujímavé výlety v Európe #3
Už ďalší diel z priečinku cestovania sa bude venovať zaujímavým výletom v Európe. Tento krát si vezmeme destinácie s morom, avšak to nie je to jediné...
Zdravé obedové menu pre celú rodinu #5
Priprav si ľahký letný obed, ktorý ťa nie len zasýti, ale je aj zdravý. Neutrpí preto ani tvoja letná postava a stále sa budeš zmestiť do obľúbených š...
Najkrajšie pláže, ktoré musíš navštíviť
Výber správnej pláže môže dovolenku povýšiť na úplne inú úroveň. Preto sme za teba pripravili niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať. Nezabudni s...